Savotta – tehty kestämään vuodesta 1955

Vuonna 1955 Allan ja Marjatta Halme perustivat “Pylkönmäen Nahkatyön” Pylkönmäelle, noin 30 km päähän Savotan nykyisestä Karstulan päämajasta ja tehtaasta. Tuosta yrityksestä kasvoi vuosikymmenten saatossa nykyinen Finn-Savotta Oy.

Alkuaikoinaan Pylkönmäen Nahkatyö valmisti varusteita savottahommiin, kintaita, laukkuja ja reppuja. Mottona oli että “tehdään niin että kestää”. Sotien jälkeen Suomi joutui maksamaan merkittäviä sotakorvauksia Neuvostoliitolle, metsätyömailla oli tässä urakassa merkittävä osa ja töihin soveltuville varusteille oli iso kysyntä.

Yritys kasvoi nopeasti ja alkoi valmistamaan varusteita myös vapaa-ajan käyttöön. 1960-luvulla Pylkönmäen Nahkatyö sai nimekseen “Savotta Retkeilyväline”, nimenomaisesti alkuaikojen savottavarusteiden mukaan, ja yritys muutti Pylkönmäeltä nykyisille sijoilleen naapurikuntaan Karstulaan.

Valikoima kehittyi sisältämään telttoja ja kysyntä isoille tukevarunkoisille vaellusrinkoille alkoi kasvamaan. Tänä aikana alkoi myös Savotan yhteistyö Suomen Puolustusvoimien kanssa, telttojen ja kantolaitteiden suunnittelun ja valmistuksen merkeissä.

1970-luvulla yrityksen nimi vaihtui taas, nykyiseen muotoonsa “Finn-Savotta Oy”, ja toiminta jatkoi kasvamistaan. Allanin ja Marjatan lapset Anita ja Riitta ottivat yrityksen haltuunsa ja johtivat toimintaa aina vuoteen 2016 asti, jolloin omistajuus jälleen siirtyi Anitan lapsille Elmolle ja Juliukselle.

Yrityksen alkuajoista lähtien Savotta on pysynyt tuolla samalla kurssillaan. Suunnittelemme ja valmistamme yhä telttoja, reppuja, laukkuja ja monenlaisia kantolaitteita vapaa-ajan harrastuksiin ja viranomaiskäyttöön, ja tehdään yhä niin, että kestää.